Bu hafta DJI'ın başarılı dronelarından bir tanesi olan Phantom 3 professional (4K) modelini Maltepe sahilde inceledik. Açıkçası ülkemizde drone kullanıcıları giderek artmaya devam ettiği için ve bize bu konuda sürekli mesaj geldiği için PilotTR firmasından ürün temin ederek kolları sıvadık.
İncelemeye geçmeden önce hemen belirteyim; başlıkta DJI Phantom 3 Professional (4K) görüyorsunuz. Ancak prof ve 4K serileri birbirinden farklıdır. Fakat uçuş ve kullanış bakımından aynı oldukları için başlığı birleştirerek yayınlama kararı aldım.
DJI Phantom 3 Pro (4K) İncelemesi
Drone kullanıcıları çok iyi bilirler, bu aletleri kullanmanın bir sınırı veya zevk skalası yoktur. İlk önce amatör başlarsınız, ardından giderek üst segmentlere doğru imkanınız el verdiğince devam edersiniz. İşte zirvelerden bir tanesi olan DJI Phantom 3 professional 4K ise bize bu konuda mükemmel bir deneyim yaşattı. Tabii ki drone'u ilk elinize aldığınızda bilmediğiniz için çözmeniz gereken çok bilmece oluyor. Biz de işte bugün o bilmeceleri çözmek için rehberimizi hazırladık.
Pervaneler ve Batarya Hazır mı ?
DJI Phantom 3 Professional (4K)'yı kullanmaya başlarken ilk olarak batarya ve pervaneleri takmamız gerekmektedir. Tek batarya ile birlikte 25 dakika uçuş süresi bulunuyor. Pervaneleri de takarken siyah uçlara siyah pervane, beyaz uçlara beyaz pervaneyi takmanız gerekmektedir.
Önce Kumanda Reis
Drone'u hazırlarken öncelik olarak kumandaya hakim olmanız gereklidir. Kumanda üzerinde yer alan tüm fonksiyonları bildiğiniz taktirde havada sıkıntı yaşamıyorsunuz. Fotoğraf, video, Pan ve Tilt hareketleri, Home Point (geri dönüş) tuşu ve P,L,A modları kumandada bizleri karşılıyor.
Aşağıda görmüş olduğunuz ekran görüntüsünde kumandada bulunan fonksiyon tuşlarının ne işe yaradığı belirtilmiş. Uçuşa geçmeden önce mutlaka kumandaya hakim olmanızı tekrar tekrar tavsiye ediyorum.
Uygulamayı Unutmayalım
DJI kendi Drone'larını uçurmadan önce bizlere zorunlu olarak geliştirmiş olduğu DJI Gouygulamasını yükletiyor. Bu uygulamayı yükledikten sonra cihazımızı drone'un Wi-Fi'a bağlayarak eşleştirmemiz gerekiyor. Aksi taktirde drone'u uçuramıyorsunuz.
❱ Önemli Not: Bazı arkadaşlarımız DJI Go uygulamasını yükledikten sonra gidip mobil veriyi açarak eşleştirmeye çalışıyor. Arkadaşlar bu şekilde yaparsanız sittin sene o drone havalanmaz. O yüzden uygulamayı yükledikten sonra mobil verinizi kapatıp, Drone'un Wi-Fiservisine bağlanmanız gerekmektedir.
Wi-Fi bağlanırken Phantom3_09ae97 isimli bir ağ sizleri karşılayacak. Bu ağa bağlanırken şifreyi "12341234" olarak girmeyi unutmayın. Bu tüm DJI uygulamalarında sabit bir şifredir.
Uygulamaya bağlandıktan sonra sizleri şöyle bir ekran karşılayacak. Bu ekranda ister mobil olsun, ister tablet olsun tüm detayları görebiliyorsunuz. Sağ üstteki alanda şarj, kamera ayarları, video ve görüntü efektlerini ayarlarken, sol tarafta kalkış, iniş, home-point, uçuş modu ve sinyal kalitesini görüyoruz. En önemli detaylardan birisi de haritada drone'un nasıl uçtuğunu görebiliyor olmamız.
Zaten biz ne kadar detay verirsek verelim, DJI Go uygulamasını indirdikten sonra kendiniz denemeden olayları kavrayamıyorsunuz.
Birazdan aşağıdaki videoda tüm detayları ve konu başlıklarını anlatırken göreceksiniz, eğer nasıl davranacağınızı ve nereyi doğru kuracağınızı bilirseniz zorlanmanıza gerek kalmadan kolayca kurulumu yapıp uçuşa geçebilirsiniz. Phantom serileri biraz karışık olduğu için kutunun içerisinden çıkan anlatım da yeterli olmayabiliyor. O yüzden böyle bir rehbere ihtiyaç olduğunu düşünerek yazmaya gayret gösteriyorum.
Uçuşa Hazır mıyız ? (Değiliz)
Pervaneleri taktık, bataryamızın ve kumandamızın şarjı var, DJI Go uygulamasını da indirip kurulumunu gerçekleştirdik. Ardından Wi-Fi'a bağlanarak cihazımızı eşleştirmiş olduk. Şimdi uçuşa geçtiğimizde yapmamız gereken önemli bir detay bulunuyor. İlk kurulumdan sonra ve uçuşa başlarken DJI Phantom 3 professional (4K) bizlere kalibrasyon yapmamızı isteyecek. Kalibrasyonu da yaparken uygulamanın üzerinde gördüğünüz "Compass error" sekmesine tıklayarak "Calibrate" demeniz gerekiyor.
Kalibrasyonu yaparken drone'u yerden 1 metre yüksekliğe çıkartıp "calibrete" tuşuna bastıktan sonra 360 derece düz bir şekilde dönmeniz gerekiyor. Ardından aynı hareketi drone baş aşağı şekilde yapmanız gereklidir. Sonra yeşil ışıkların yandığını görünce "oh be" diyeceksiniz. Uçuşa geçmeden önce kalibrasyon en önemli ayarlar arasındadır. O yüzden burayı dikkatli yapmanızı tavsiye ederim.
Şimdi Uçuşa Hazırız
Kalibrasyonumuzu da yaptıktan sonra üst tarafta bizleri yeşil bir "Ready to Fly" yazısı karşılayacak. İsterseniz aşağıdaki ekranın solunda görünen "Take off" yükseliş tuşuna basarak havalanabilirsiniz. Bu güvenli kalkış olduğu gibi, sizi ilk uçuşunuzda kontrol altında tutacak ve kumanda ile hareketleri kavramanızı sağlayacaktır.
Artık her şeyi tamamladığımıza göre ilk uçuşumuzu gerçekleştirebiliriz. DJI bu konuda kullanıcılarını garanti altına almak için elinden geleni yapmış. Mesela havadasınız ve kontrolü kaybettiniz diyelim. Tek tuş ile olduğunuz yere dönüş sağlayabiliyorsunuz. Bitti mi ? bitmedi.. ayrıca tek tuş ile dönemediğiniz durumlarda Drone kendisini emniyete almak için 10 saniye içerisinde olduğu konuma inerek emniyeti sağlıyor.
17.08.2018