O kadar para verdiniz ve bir drone aldınız. Şimdi korkularınız var. Acaba ya yere çakarsam, ya düşerse, ya çarparsa aklınızda gibi bir sürü soru işareti. Bu yazıda drone uçururken dikkat etmeniz gereken noktaları incelikle yazmaya çalışacağım, birde nasıl kayıt yaptırırsınız, bu drone u nasıl izin alırsınız ona değineceğim. Elbette ilk işlerden biri drone için plaka almak. Bunun için de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne başvuruyorsunuz.
Bir plakamızı alalım sonra uçuşa geçeceğiz. Önceden böyle izindir, kayıttır plakadır yoktu. Yalnız bir kişi Atatürk Havalimanın’da, bir kişi de kız öğrenci yurdunda taciz amaçlı kullandığı için bu olayın istismara açık ve güvensiz olabileceği fark edildi. Bizim gibi profesyonel olarak bu işle uğraşan insanlar kaymakamlıklara sadece ekipmanın adını yazsa yetiyordu ama şimdi plaka ve izin almak gerekiyor. Önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sayfasına gidiyoruz ve insansız hava araçları bölümünden bir hesap alarak giriş yapıyoruz. Aracımızın bilgilerini girdikten sonra onay kısmına geçiyoruz. Onay süreci belki haftalar sürebilir, o yüzden kayıt ettirir ettirmez arayın ve onay talebinizi yineleyin. Kötülemekte istemem ama sistem hiç iyi işlemiyor. Onayınız geldikten sonra kendi aracınızın fotoğraflarını oradaki talimatlara göre çekin ve yükleyin. Daha sonra plakanız verilecektir. Plaka deyince aklınıza araç plakası gibi bir şey gelmesin. TR ile başlayan bir numara işte. Şimdi uçuşa hazır mıyız ? Hayır. Eğer insan üzerinde kalabalık bölgelerde, askeri tesislerin yakınında, havalimanlarına yakın bölgelerde ve önemli lojistik noktalarda çekim yapacaksanız mutlaka izin almanız gerekiyor. Bunun için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden indireceğiniz belgeyi doldurup göndermeniz gerekiyor. Ulaştıktan sonra arayıp çıkan izninizi PDF formatında atmalarını rica edin ve bir daha uğraşmayın.
Herhalde drone’u almadan önce nasıl kullanıldığına dair birazcık bilginiz vardır. Kullanma kılavuzunu da okumuşsunuzdur. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta kontroller. Drone havaya kalkarken tam güçle kaldırmanız yerinde olacaktır. Eğer tam güç vermezseniz yatay bir eksende hareket edip bir yerlere çarpma olasılığı yüksektir. Çalıştırmadan öncede kalibrasyon ayarını mutlaka yapmanız gerekir. Sonuçta bu uzay teknolojisi değil, yanlış kalibre ayarı durduk yere sağa sola kaymasına dolasıyla kamera hareketlerinizde çirkin görüntülere yol açabilir. GPS özelliği daima etkin olsun zaten etkin olmadan “safe to fly” yeşil yazıyı göremezsiniz. Drone, multikopter veya ottokopter fark etmez, prensipler hepsinde aynıdır. Sonuçta 4-8-12 li pervalerle kalkan ve hareket eden araçlar bunlar. Kontroller kısmına geri dönecek olursak, aracı ekseni etrafından döndürdüğünüzde doğal olarak sağ elinizdeki ileri-geri ve sağa-sola hareketler bununla birlikte değişir. Daim olarak dronenun ön kısmını baz olarak alın. Ön kısmında kontroller nasıl çalışıyorsa çevirdiğinizde ona bağlı olarak yönler değişecektir. En çok hata yapılan ve en çok kazaya sebep olan nokta ne yazıktır ki budur. Çünkü siz sağa gidecek zannederken bir anda sol taraftaki bir ağaca yada tele çarpabilir.
Drone rüzgârdan fazlasıyla etkilenen bir cihazdır. Bunun yanı sıra yağmurlu havalarda da kullanmak cihazınızı emin olun bozacaktır. Ayrıca belirtmek istediğim bir konuda sıcak havalarda yapılan alçak uçuşlar. Hava güneşli ve sıcak olduğunda alçaklarda hava yoğunluğu düşük olduğu için cihazınız daha çok güç kullanmak durumundadır. Alçak uçuşlarda bu durum bataryanın erken bitmesine ve ani bir kapanmaya yol açabilir. Başımdan geçen bir olayda yüzde 20 batarya göstermesine rağmen aniden tükenip tüm pervaneler durdu ve yere çakıldı bir kaç metreden yere düşmesi ise tamamen şansıma gerçekleşen bir durum oldu. Soğuk havalarda ise yine bir tehlike mevcut. Gideceğiniz yere gidene kadar bataryalar soğuk havaya maruz kalırsa boşaşabilir veya azabilir. Bu durum uçuşta elbette ısınacağından telafi edilebilir fakat bir kaç gün öncesinden şarj edip soğuk bir yerde tuttuysanız gittiğinizde bataryaların boş olduğunu görüp üzülebilirsiniz. Ayrıca droneların bataryaları kullanılmadığı sürelerde kendilerini otomatik olarak boşaltırlar. Bu duruma da dikkat etmenizi öneririm. Birde güneşli havalarda ekranı görme sıkıntısı var. Ekranın tüm ışığını açın ve drone’u takip edebilmek için özellikle güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanın.
DJI Phantom serilerinin bataryalarının ortalama uçuş süresi 20 dakikadır. Bunun yanı sıra pervane motorları bu 20 dakikalık süre boyunca oldukça ısınabilirler. Çoğu Drone kullanıcısı ek bataryaları da beraberinde almaktadır. 2 hatta 4 ek batarya alanı da gördüm. Burada ısınma durumunu biraz elle kontrol edip batarya değişimiz sırasında drone a biraz süre tanımak yerinde olacaktır.
Türkiye’nin elektirik şebekesine ne kadar güvenirsiniz bilemem ama daha önce bu konu yüzünden bataryası yanan arkadaşlarımız oldu. Güvenli ve topraklı olarak tabir edilen prizler kullanmanız bataryanızın yanmasını önleyecektir. Amerika gibi ülkelerden gettirdiyseniz cihazınıza dönüştürücü de almak durumundasınız. Bunu da herhangi bir teknoloji markette kolaylıkla bulabilirsiniz. Gözümüz gibi bakacağımız drone’numuzu bunlardan kaçınarak koruyabiliriz. Birde ilk uçuşları açık alanlarda yapmak gerekir. Kontrollere alışmak, drone’u test etmek ve kombine hareketleri öğrenmek için bol pratik yapın.
Kontrolleri aynı anda başarılı bir şekilde kullanmak gerekir. Bu sayede sadece yukarı çıkıp-inmek veya ileri-geri yapmanın dışında çok daha estetik görüntüler yakalayabilirsiniz.Örneğin drone’u yukarı doğru haraket ettirirken aynı zamanda kamerayı yavaşca aşağı kaydırmak veya drone kendi etrafında yavaşça dönerken sağa ve sola hareketler gibi. Kontrollerin kesin olduğunu göreceksiniz. Bu durumda kameranın hassasiyeti DJI uygulamasından ayarlanabiliyor. Kameranın hareketi çok ani olunca o görüntüyü hiç çekmemiş olun daha iyi. Örneğin, birde bir noktayı söylemekte fayda var; drone’u kullanırken telefon veya tablet tam kapasitesi iyi olmalı ki görüntülerde takılmalar olmasın, aynı zamanda o görüntüleri telefon veya tablete de kaydeder bu sayede cihaza bağlanmadan çektiğiniz şeyleri izleyebilirsiniz. Kombine hareketleri yaparken ekranda takılma olması ne çektiğinizi bilememenize yol açar ve bu yüzden tam olarak nasıl bir görüntü aldığınızı bilemezsiniz. Elinizin ayarı da bu yüzden bozulur. Bu hareketlere örnek olarak çektiğimiz bir düğün çekimini de izleyebilirsiniz. Sormak istediğiniz bir şey olursa yorum atabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler.
17.08.2018